Hyvä liittymä puhelimeen – Miten valita?

Millainen on hyvä liittymä puhelimeen?

Kokosimme alle kolme esimerkkiä hyvistä puhelinliittymistä. Kannattaa tutustua liittymiin tarkemmin ja lukea alta mitä puhelinliittymää valitessa kannattaa huomioda ja miten valita hyvä liittymä puhelimeen.

 

[supsystic-price-table id=9]

Miten valita hyvä liittymä puhelimeen?

Paras liittymä, millainen on hyvä liittymä puhelimeen?

Kuinka valita paras liittymä puhelimeen? Vastaus riippuu paljon käytöstä. Kannattaa siis arvioida kuinka paljon tarvitset mobiilidataa ja kuinka paljon puhut puhelimella.

Mikä datapaketti kannattaa valita?

Rajaton netti tarkoittaa sitä, että voit käyttää puhelimen dataa huoletta. Data ei siis lopu kesken, eikä datassa ole datakattoa. Datakatto tarkoittaa maksimimäärää tiedonsiirtoa tietyllä laskutuskaudella, esimerkiksi kuukauden aikana.

Datapaketin valinnassa huomiota kannattaa kiinnittää siihen, miten paljon dataa tarvitsee. Videoiden katselu kuluttaa paljon dataa, joten silloin kannattaa ehdottomasti valita datakatoton liittymä.

Jos käytät puhelimen nettiä kotona muissa laitteissa, valitse tällöinkin huoleton liittymä. Jos taas käytät nettiä vähän tai käytätä usein wifiä, valintasi voi olla rajoitetun datan liittymä.

Voiko nettiä käyttää ulkomailla?

Nykyään EU alueella nettiä voi käyttää suht huoletta. Traficomin sivuilta saat lisätietoa käytöstä, mutta lyhyesti lainattuna:

”Matkustajat voivat käyttää matkaviestinpalveluja EU- ja ETA-maissa* joko kotimaisella hinnalla tai pienellä lisämaksulla, joka lisätään kotimaan hintaan. Lisämaksu voidaan periä, josTraficom on myöntänyt operaattorille luvan periä lisämaksua

  • tiedonsiirtomääräsi ylittää operaattorin määrittämän kohtuukäytön kiintiön
  • roaming-käyttösi ylittää kotimaan käytön ja matkailet enemmän kuin oleskelet Suomessa
  • et ole osoittanut asuvasi Suomessa vakinaisesti tai että sinulla on muu pysyvä side Suomeen, vaikka operaattori on pyytänyt sinua tekemään niin.”

Verkkovierailupalvelujen lisämaksujen enimmäishinnat vuonna 2019 (hinnat eivät sisällä arvonlisäveroa):LISÄMAKSU ENINTÄÄN

SOITETUT PUHELUT    0,03200 euroa/puheluminuutti

VASTAANOTETUT PUHELUT           0,011284 euroa/vastaanotettu puheluminuutti

TEKSTIVIESTIT               0,0100 euroa/tekstiviesti

MOBIILIDATA                   4,5 euroa/gigatavu

Monissa liittymissä lisämaksuja ei peritä lainkaan kohtuullisen käytön osalta. Operaattorisi voi periä myös enimmäishintaa alemman lisämaksun.

Kotimainen hinta, jonka lisäksi verkkovierailun lisämaksu voidaan periä, määräytyy liittymäsi perusteella. Kotimainen hinta tarkoittaa joko liittymän käyttöön kotimaassa sovellettavia yksikköhintoja (esimerkiksi per minuutti, tekstiviesti tai megatavu) tai, jos yksikköhintoja ei ole, määräytyy kotimaan hinnan osuus samalla tavalla kuin palveluja käytettäessä kotimaassa. Esimerkiksi kiinteähintainen kotimainen liittymäpaketti sisältää myös verkkovierailupalvelujen kotimaisen hinnan osuuden.

Jos kotimaan hinta on yksikköhinta, yksikköhinta ja verkkovierailun lisämaksu eivät saa yhteenlaskettuna ylittää tiettyjä enimmäismääriä. Enimmäismäärät ovat:

Soitetuille puheluille 0,2356 euroa/puheluminuutti
Lähetetyille tekstiviesteille 0,0744 euroa/tekstiviesti
Mobiilidatalle 0,248 euroa/megatavu
Ulkomailla lähetetyt tai vastaanotetut multimediaviestit maksavat saman verran kuin datayhteyden käyttö käytettyjen megatavujen perusteella.

Tekstiviestin vastaanottaminen on maksutonta. Vastaajaviestien vastaanotto ulkomailla on maksutonta EU:n alueella. Maksuttomuus ei koske vastaajaviestien kuuntelua.
Laskutus on puhelujen osalta sekuntiperusteista lukuun ottamatta soitettuja puheluita, joista operaattori saa lisäksi periä enintään 30 sekunnin aloitusmaksun.

Mobiilidatan veloitus on kilotavuperusteista. Mobiilidatan enimmäishinta laskee vuosittain niin, että vuonna 2022 se on enää 2,50 euroa/gigatavu. Tämä tarkoittaa asteittain halpenevia mobiilidatan käyttöhintoja.

Verkkovierailuhintoja sovelletaan EU:n alueella automaattisesti kaikkiin asiakkaisiin, elleivät he tietoisesti ole valinneet eri verkkovierailuhinnastoa tai -pakettia. Operaattorisi voi tarjota sinulle myös vaihtoehtoisia verkkovierailuhinnastoja. Hinnaston vaihtamisen on oltava maksutonta, eikä siihen saa sisältyä ehtoja tai rajoituksia, jotka liittyvät liittymäsopimusten muihin osiin kuin verkkovierailuihin.

Tarkkoja hintatietoja voi pyytää oman operaattorin asiakaspalvelusta. Operaattori lähettää hintatiedot vierailumaahan saavuttuasi ilmaiseksi tekstiviestillä.

https://www.traficom.fi/fi/viestinta/laajakaista-ja-puhelin/verkkovierailun-hinnat-euroopassa

Kuuluuko puhelin?

Kuuluvuuksissa on eroja. Kannattaa siis kokeilla tutun tai sukulaisen liittymää esimerkiksi mökillä tai muuten mahdollisesti heikoilla kuuluvuusaluilla.

Ennen liittymän valintaa kannattaa tarkistaa toimiiko puhelin tai netti esimerkiksi mökillä. Alle on listattu Elisan, Telian, DNA:n ja MOI:n kuuluvuuskartat. Linkkejä klikkaamalla pääset kartoille.

https://elisa.fi/kuuluvuus/

https://www.telia.fi/asiakastuki/verkko/verkko/verkkokartta

http://kartat.dna.fi/Peittokartta/

https://www.moi.fi/kuuluvuusalue

Mitä tarkoittaa Mbit/s liittymässä?

Helposti vastaten netin nopeutta. Mitä isompi luku, sitä nopeampi netti. Esimerkiksi 1-5 Mbit/s riittää hyvin peruskäyttöön, mutta videot yms vaativat jo enemmän. On kuitankin hyvä huomata, että luvut harvoin käytännössä koko ajan ovat ilmoitettu ja luku on käytännössä maksimi. Nopeuteen vaikuttaa mm. alue jossa ole ja toisaalta miten paljon verkko kuormittuu muista käyttäjistä. Illalla klo 16-22 verkossa on kaikki, kun taas klo 05-06 on kuorma on luonnollisesti vähäisempää.

Millainen on hyvä liittymä puhelimeen lapselle?

Tämä riippuu lapsen käytöstä. Eli samoin kuin aikuisella, merkittävää on miten puhelinta käyttää ja onko lapsella tarvetta esim. rajoittamattomalle datalle.

Kannattaako valita prepaid liittymä?

Laskutuksen kannalta vaihtoehdot ovat ennalta maksetut prepaid -liittymät ja perinteiset laskuun perustuvat sopimukset. Näistä viimeksi mainittu on usein sopivin valinta ja prepaid -liittymät sopivat esimerkiksi varapuhelimen liittymäksi. Usein kokoaikaisessa käytössä prepaid -liittymät ovat kalliimpia.

Paras operaattori?

Kaikki suomen operaattorit (Telia, DNA, Elisa Saunalahti ja Moi) ovat jotakuinkin samalla viivalla. Kannattaa siis arvioida omia tarpeita ja mahdollisia tarjouksia. Toki esimerkiksi asiakaspalvelussa voi olla eroja, mutta tärkeää on huomioida ensin oma tarve, esim. datalle.

Kannattaako liittymä vaihtaa tai kannattaako liittymä kilpailuttaa?

Kyllä kannattaa. Jos liittymä on ollut sinulla yli vuoden, kannattaa vertailla eri operaattoreiden tarjouksia ja tarjontaa. Liittymät eivät halpene käytössä ja operaattorit kilpailevatkin uusista asiakkaista. Voit siis saada hyvä etuja liittymää vaihtaessasi.

[supsystic-price-table id=9]

Etusivulle

 

 

 

 

 

 

Mainokset